Tarikh : 23
Januari 2015
Masa : 2.30
petang
Tempat
: Pejabat Kementerian Kesihatan, Bintulu.
Nama
: Muhammad Rafidi Bin Ramly
Jawatan
: Pegawai Teknologi Pengendalian Makanan
Agenda :
Cara mendapatkan kelulusan daripada pihak kementerian kesihatan berkaitan keselamatan makanan dan pensijilan
halal.
Peranan
Pejabat
kementerian kesihatan Bintulu Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan berfungsi
memastikan makanan yang dijual kepada pengguna selamat dan berkualiti.
Seterusnya, unit keselamatan dan kualiti makanan terbahagi kepada beberapa
bahagian iaitu domestik, ekport dan import. Bahagian domestik berperanan untuk
membuat pemeriksaan kepada premis-premis kecil manakala untu bahagian eksport
dan import untuk kilang-kilang yang menegeluarkan produk makanan yang dihantar
ke luar Negara. Disamping itu, pemeriksaan atau pemantauan yang dilakukan
dibahagian domestik adalah dengan pengambilan sample di setiap premis bagi menguji
tahap kebersihan untuk sesebuah premis tersebut. Antara aspek-aspek yang
dilihat dalam pensamplelan makanan ialah makrobiologi, bahan kimia dan fizikal
makanan. Hal ini diambil daripada ciri-ciri makan yang terdapat disetiap premis
tersebut.
Antara
aktiviti yang dilakukan oleh pihak kementerian kesihatan adalah operasi pemantauan
makanan melalui pensampelan, penghantaran sampel ke makmal bagi melakukan
proses analisis untuk mendapatkan produk yang selamat dan bebas daripada bahan
kimia. Disamping itu,pihak kementerian juga melakukan operasi pemeriksaan dan menilai
premis makanan. Sebagai contoh sekiranya premis tersebut tidak mencapai tahap
yang dikehendaki oleh pihak kementerian, mereka akan diarahkan untuk melakukan
aktiviti pembersihan premis mengikut kehendak pihak kementerian. Selain itu,
aktiviti pihak kementerian ialah melalui pendidikan keselamatan yang dilakukan
menerusi pameran,media massa, edaran risalah dan sebagainya.
Antara Akta Yang Digunakan kementerian
kesihatan ialah
- Akta
Makanan 1983
- Peraturan
Makanan 1985
- Peraturan
Kebersihan 2009
- Eksport
Ikan dan Penghasilan Ikan
- Peraturan
Radiasi 2011
Antara Pensijilan Halal yang
dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan
GMP - Good Manufacturing Practice
HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Practise
MESTI – IKS
Harga Pensijilan yang ditetapkan oleh
Pihak Kementerian
- Sijil
Penjualan Bebas –
RM30
- Sijil Penjualan Kesihatan Makanan – RM80
Rumusan
Rumusan yang dapat dibuat adalah Kementerian Kesihatan amat penting dalam penghasilan makanan hal ini kerana pihak kementerian sangat mengambil berat akan hal keselamatan makanan yang dihasilkan atau dikeluarkan oleh sesebuah syarikat atau perniagaan. Selain itu, ramuan roti bakery juga dititik beratkan agar tidak berlebihan dan boleh memudaratkan kesihatan pengguna.
DISEDIAKAN OLEH: 1) S19286
Carolina Sambai Anak Collin
2) S19432
Ruhamizah Binti Ruslan
No comments:
Post a Comment